Milan Spěšný: Příprava na bikový závod

14.03.2017 19:41

Matador bikového pelotonu Milan Spěšný je stále častěji a častěji vidět v roli trenéra předávajícího své zkušenosti dalším. Dnes tak činí pro vás...

Šestatřicetiletý Plzeňák, zkušený biker, bývalý reprezentant a trenér v jedné osobě Milan Spěšný předává své zkušenosti mladším závodníků včetně stále se zlepšujícího Ondřeje Cinka. A tak se dnes podělí se svými zkušenostmi z předzávodní přípravy a pozávodní regenerace. Třeba se bude v následujících týdnech hodit....

Milan Spěšný (*1977)

Cyklistice se začal věnovat na přelomu 80. a 90. let. Profesionálním bikerem se stává v roce 1999. Za svoji dlouholetou kariéru má na kontě řadu výtečných výsledků z domácích a i zahraničních závodů. Vrchol kariéry zažil v roce 2007 (14. místo na MS) a v roce 2009 (6. místo na ME). V současnosti se kromě závodění věnuje také trénování mladých cyklistů. Jeho svěřencem je už několik let i jeden z nejlepších současných českých bikerů Ondřej Cink.

"Příprava na bikový závod, to je složitý proces, který může u některých důležitých závodů začínat i devět měsíců před samotným startem. Pokud si vyberete závod, na kterém chcete uspět, je potřeba si to srovnat v hlavě, důkladně spočítat dny, které budete potřebovat na přípravu, doplnit to přípravnými závody a potom se současně s fyzickým tréninkem připravovat i psychicky. Vzrůstající výkonností na testech i v trénincích si upevňujete psychiku a stáváte se pevnými v "kramflecích". Máte natrénováno a hlavně si sami věříte, že jste pro úspěch udělali maximum. A to bude hlavní motor, který vás požene dopředu," říká Milan Spěšný a jako názorný příklad použije svoji přípravu před důležitým závodem mistrovství republiky. "Vy si tuto formu můžete převést do jiného, pro vás důležitého závodu."

Den před závodem
Budu vycházet z toho, že start závodu mám v neděli. Už 3 - 4 dny před závodem nevkládám žádný těžký trénink. Na místo závodu se přesouvám raději už v sobotu ráno, abych včas zregeneroval z cesty a předešel únavě z cestování. Snídaně je lehká a zaměřená více na sacharidy - pečivo s džemem, něco sladkého a káva. Při cestování na mě padá většinou chuť k jídlu, proto využívám na cesty nějakou svačinu, jablko, banán nebo tyčinku. Po příjezdu většinou zajdu rovnou na oběd, který se snažím zaměřit na doplnění sacharidů, a dbám, aby byl co nejlehčí z důvodů odpoledního tréninku. Většinou vybírám z nějakých těstovin nebo rýže. Po obědě si udělám malou pauzu, kterou využiji k přípravě kola a vyrážím na rozjetí před závodem.

Trénink je poměrně intenzivní, protože poslední dni byly volné, tak je potřeba se kvalitně rozjet na závod. Většinou si několikrát projedu technické úseky ve svižném tempu v zóně meziprahové intenzity, abych věděl, co si mohu dovolit v závodě. Pro závod typu maratonu je velmi důležité si důkladně načíst trasu několik kilometrů od startu a především dojezd do cíle. Pokud budete dojíždět ve skupině, znalost dojezdu závodu pro vás bude velkou výhodou.

Po intenzivním rozjetí, které má zhruba 1,5 - 2h, doplním ztrátu sacharidů Recovery drinkem od Inkosporu a nezapomínám ani na ostatní doplňky jako aminokyseliny, minerály a vitamíny. Po takovém tréninku profíci předávají kolo mechanikovi a mají prostor jen pro sebe. Doporučuji kolo odložit i závodníkovi, který nemá takové zázemí - kolo si doladíte po večeři.

Strečink ihned po výkonu je velmi důležitý. V terénu používám podložku, kterou si vozím v autě. Na hotelu je možné využít ke kvalitnímu strečinku na zemi třeba přikrývku. Krásně strávíte regenerační koktejl a můžete jít na večeři.

Snažím se chodit co nejdříve, cca v 18 – 19h, abych měl následně prostor na regeneraci a neusínal s plným břichem. K večeři vybírám jídlo, které obsahuje malý kousek masa, vařenou zeleninu a většinou brambor. Moji oblíbenou kombinací je i losos s bramborem, nebo bramborové noky s kuřecím masem. Jako drink si dopřeji i jedno pivo, které mi pomůže na trávení a dobře se mi po něm usíná. Večerku plánuji kolem 22.hodiny.

Závodní den
Snídaně před závodem je bohatší, snažím se v ní doplnit jak sacharidy, tak bílkoviny. Základem je tmavé pečivo s džemem, šunka, sýr. Dávám si i ovesné vločky s jogurtem, které většinou obohatím sušeným ovocem nebo banánem. K pití mám nejraději kávu, ale tu v den závodu vypouštím a směřuji jí těsně před závod. Jinak piji džus a černý čaj. Pokud je start kolem poledne, snažím snídani posunout na pozdější hodinu, cca na 8,30h a trochu ji protáhnout. Dále mi už postačí jen energetická tyčinka těsně před startem. Pokud závod začíná v odpoledních hodinách, dávám si 2h před startem suché těstoviny, nebo rýži s kompotem.
Při závodě využívám velkou škálu přípravků od Inkosporu abych doplnil ztracené cukry a energii. Nechybí iontový nápoj, energetické gely, sacharidové přípravky a v delších závodech i klasické energetické tyčinky.

Po závodě je velmi důležité "vyjetí" neboli volná projížďka po rovině na nízké tepové frekvenci v délce 10-15 min. Někdy je to lepší než odpočívat pasivně, v krvi nahromaděný laktát tak lehce vyplavíte. Po "vyjetí" doplním sacharidy Recovery drinkem. Někdy ho používám už při "vyjíždění". Pokud cítím náznaky svalových křečí, snažím se lehce protáhnout. Velmi často mi k tomu pomůže můj bicykl, který používám jako opěrný bod a některé cviky provádím s ním.

Cesta ze závodů je vždy náročná. Většinou se během cestování stavím ještě na večeři nebo pozdní oběd. Pro žaludek, který dostal pořádné jídlo před půl dnem, se snažím vybírat jídlo nesmažené a bez smetanových omáček. Opět něco lehkého v podobě těstovin a jídel zaměřených na sacharidy. Jako drink mi pomáhá nealkoholické pivo, které mě vrátí vždy do pohody. Pokud následující den opět závodíte, je potřeba dát si i druhou večeři nebo alespoň druhou regenerační kůru v podobě nějakého gaineru, který obsahuje i bílkoviny na udržení svalové hmoty.
Den po závodě

Druhý den po závodech si dám většinou volné "vyjetí", kdy trénuji po rovině a na nízkých tepech okolo 100 – 120. Jen volně točím bolavýma nohama a užívám si cyklistiky, dost často si dám i zastávku na kávu. K snídani si většinou dopřeju i něco sladkého.

Stravování po náročném závodě je velmi důležité ve vztahu k dalšímu tréninku, takže si nemůžu dovolit nějaké porušení životosprávy. Oběd lehký, těstoviny nebo rizoto a k večeři si dopřávám kvalitní kousek masa. Většinou vyhrává hovězí plátek se zeleninovou přílohou. Den po závodě nezapomínám ani na regeneraci, abych byl co nejdříve fit. Proto každé pondělí po závodě navštěvuji fyzioterapeutku a ta mě dává dohromady. Strečink většinou provádím krátký po dopoledním "vyjetí" nebo tím zakončuji večer u televize."

Autor článku : Jan Němec
Článek byl připraven ve spolupráci s výrobcem sportovní výživy Inkospor